Film: The Constant Gardener

Garden of death

Denne filmen er nervøs. Fernando Meirelles’ billedspråk formidler Nairobi’s fattige bakgater på samme måte som Rio’s favelas i City of God: skittne, hete helveter hvor døden alltid er nær. Kamera beveger seg raskt og fanger detaljer i kjappe blikk, som en forvirret fremmed i ukjent miljø. Justin (Fiennes) blir brutalt revet ut av sin rolige kolonihage når hans kone Tessa (Weisz) blir myrdet. Han oppdager fort at det er mye han ikke har fått med seg, om kona, om pengers blodige kraft, og om det diplomatiske byråkratiet han arbeider for.

Forfatter John Le Carré har som mange tidligere kalde krigere funnet nye fiender og konspirasjoner i globale forretningsimperier. Filmens verdenssyn er desidert kynisk, den fattige Afrikaners liv er ikke verdt mye og linjen mellom menneske og forsøkskanin er tynn. Den slags tema kan fort bli tungt og moraliserende. Men heldigvis er filmens fokus Justin og hans reise, gjennom det Afrikanske landskapet, gjennom sitt forhold til Tessa. Og ved veiens ende finner vi litt optimisme og tro på rettferdighet i en stygg verden.

Anbefales.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *